09
oct.
08

Încrederea este ca o floare, dacă tragi prea tare de ea, petalele ei se risipesc în vânt

Aţi văzut sau aţi auzit vreodată, pe cineva devenind mai încrezător pentru că lumea se panichează, atunci când lucrurile evoluează negativ?

Dacă da, înseamnă că fie era un om înţelept, fie era un om informat, fie era un neghiob.

Ştiu, poate părea dur. Numai că, tranşant, cum reacţionează cineva la incertitudine poate să definească şi să stabilească multe lucruri în viaţa lui. Sau a ei. Cristina Radu a scris ceva interesant pe marginea asta. Pentru că un comportament are ca bază mai profundă, întotdeauna, o atitudine. Care creează sau favorizează. Ce? Reacţii. Ceea ce americanii numesc stress response.

În fine. Încrederea se produce într-o societate deschisă (la minte) by default. Din întâmplare (ca să nu zic nefericire chiar – în acest caz), mai sunt unii care umblă pe la setări fără să-şi dea seama… Cu toate acestea, îndoielile se strecoară în mintea şi în sufletul celui care nu are suficientă încredere şi suficientă hotărâre. Formele pe care le capătă aceste îndoieli vin sub formă de: întrebări, bănuieli, gelozie, tachinări, mergând uneori până la excese de paranoia.

Cum se topesc astea cu iubire? Un prim răspuns ar fi: greu.

În discuţia epistemologică dintre Jean Piaget şi Noam Chomsky, în care unul susţinea superioritatea programelor predefinite asupra mediului, iar celălalt, superioritatea impactului mediului asupra factorilor instrinseci, mi se pare că se regăseşte într-o oarecare măsură complexitatea legăturilor dintre cognitiv şi comportamental.

Adică: dacă iubita ta, deşi crede în iubirea voastră şi cu toate astea te întreabă de mai multe ori acelaşi lucru, pentru a fi sigură că nu cumva o minţi, o soluţie de atitudine (cognitivă) din iubire este să o ierţi şi să ai răbdare cu ea. O soluţie comportamentală este să-i baţi obrazul pentru neîncrederea afişată.

Care dintre ele funcţionează? Cert este că o reacţie emoţională la un factor de stress este întotdeauna mai facilă deoarece nu presupune un autocontrol. Dezavantajul este că o reacţie nervoasă poate eroda în timp relaţia, dacă este folosită frecvent. În acelaşi timp, atunci când tragi de mânecă un copil, pentru a-l îndrepta, cu dragoste, o faci din perspectiva unei relaţii, iar nu a unei poziţii.

Vrei să fii fericit sau vrei să ai dreptate?

Să întoarcem lucrurile altfel. Să zicem că iubita ta nu îţi oferă încrederea pe care o doreşti şi pe care o meriţi. Nu este însă aceasta o modalitate de a-ţi spune: „am încredere în tine că mă poţi iubi chiar dacă nu am încredere în tine„?, „nu-i aşa că mă poţi iubi chiar şi cu această lipsă de încredere pe care eu o am de fapt în mine?„, astfel devenind această provocare un prilej de exprimare a unei rătăciri şi a unei ridicări: ea se sprijină în el având fără să-şi dea seama încrederea că iubirea lui va topi neîncrederea ei, iar el se bucură de încrederea ei că în iubirea lui va accepta această slăbiciune, această neîncredere care de fapt devine una de suprafaţă. Ea capătă încrederea în sine, pe care o răsplăteşte cu şi mai multă iubire în el. Pentru că în iubire, slăbiciunea devine forţă atunci când este îmbrăţişată.

Fear leads to anger.

Anger leads to hate.

Hate leads to suffery.

spune Yoda în Star Wars. Episode I. The Phantom Menace (1999, R. George Lucas)

„Fear of loss is the path to the darkside”

Era o data un om care vrând să străbată drumul peste o prăpastie a găsit un buştean şi a mers pe el până la jumătate. Apoi, făcându-i-se rău, s-a întors şi şi-a dat seama că de fapt a străbătut acelaşi drum de la jumătate până înapoi cât i-ar fi luat de la jumătate până pe partea cealaltă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îţi recomand şi:

Frică vs. iubire (a.k.a. „Dragobetele lui D.”)

Dragoste de zăpadă (?)

Reclame

0 Responses to “Încrederea este ca o floare, dacă tragi prea tare de ea, petalele ei se risipesc în vânt”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Reclame

%d blogeri au apreciat asta: