10
Dec
08

Changing Lanes

Referitor la cum funcţionează negarea şi moartea sufletească pentru unii despre care am scris în pagina „Identitate şi comportament„, mi-am dat seama, nu ştiu de ce abia acum, că filmul care prezintă din punct de vedere conceptual cel mai bine anumite idei similare cu situaţia care a condus la scrierea acestui blog, este Changing Lanes (2002, R. Roger Michell).

Pentru cine nu l-a văzut, este un MUST SEE. Consider că este o capodoperă a filmului psihologic, care prezintă cel mai bine posibil interacţiile dintre sistemele de valori. Un conflict nu apare din senin. Iar orice conflict, de cele mai multe ori, se reduce la un conflict la nivelul valorilor. Motivele pentru care o situaţie conflictuală este escaladată stă în faptul că fiecare din cei care o escaladează avea nişte probleme care stăteau aşteptând să se manifeste, să iasă la suprafaţă.

Expresia din engleză ce dă titlul filmului se referă la schimbarea benzilor de circulaţie pe un drum cu mai multe benzi în acelaşi sens. Un eveniment banal impactează dramatic viaţa oamenilor implicaţi, determinându-i să ia decizii cu implicaţii majore, de conştiinţă. Sunt foarte multe de învăţat din acest film şi la nivelul controlului emoţiilor, şi la nivelul comunicării interpersonale şi la multe alte nivele şi capitole.

So, what’s the connection? Păi sunt mai multe.

Pornind chiar de la comparaţia pe care o face personajul Gavin Banek, jucat de Ben Affleck: „It’s like you go to the beach. You go down to the water. It’s a little cold. You’re not sure you want to go in. There’s a pretty girl standing next to you. She doesn’t want to go in either. She sees you, and you know that if you just asked her her name, you would leave with her. Forget your life, whoever you came with, and leave the beach with her. And after that day, you remember. Not every day, every week… she comes back to you. It’s the memory of another life you could have had. Today is that girl.

Există o secvenţă în care personajul sponsorului jucat de William Hurt îi spune personajului Doyle Gipson jucat de Samuel L. Jackson: „You know, booze isn’t really your drug of choice anyway. You’re addicted to chaos. For some of us, it’s coke. For some of us, it’s bourbon. But you? You got hooked on dizaster.„. Cauzele problemelor din viaţa noastră stau în modul în care gândim, simţim, vizualizăm.

În modul în care gândim, simţim, vizualizăm, este important să ştim ce să schimbăm. Şi, de fapt, dacă ar fi să ne constituim într-un observator detaşat din viitor care să sesizeze cum problema de faţă era atât de aproape de a creea ceva şi mai periculos care să ne împiedice să atingem rezultatele dorite, ştim exact care este drumul, din acest punct în viitor, înapoi către momentul prezent şi şirul de acţiuni care se cer întreprinse pentru a evita să mai ajungem într-un punct de criză.

Fiecare din noi ştim ce să facem, cu resursele pe care le avem la un anumit moment dat, în funcţie de viziune. Calitatea deciziilor luate depinde de calitatea viziunii, a perspectivelor.

O altă scenă interesantă este discuţia dintre Gavin Banek (Ben Affleck) şi colega sa, Michelle (Toni Colette), în care el spune că îşi asumă responsabilitatea legală pentru partea lui de vină, printr-o scrisoare adresată tribunalului. Ea îi răspunde: „Bine, dar prin scrisoarea asta îţi asumi numai tu responsabilitatea, nu menţionezi nimic de ei. Ai putea să-i trimiţi la închisoare!„. Gavin Banek îi dă un răspuns de caracter: „Asta e scrisoarea MEA. Ceilalţi să-şi scrie propriile scrisori.„, amintind de replica unui preşedinte american ce a spus la începutul mandatului său: „pisica rămâne aici!”, făcând referire la proverbiala mâţă aruncată în ograda vecinului.

O altă secvenţă cheie este discuţia dintre personajele lui Ben Affleck şi al lui Sydney Pollack (unul dintre regizorii de marcă ai secolului trecut). Tânărul avocat îl întreabă pe senior cum poate să trăiască aşa, cum poate să doarmă noaptea, ştiind ce a făcut. Iar acesta îi răspunde: „pentru că ştiu la sfârşitul fiecărei zile că fac mai mult bine decât rău„. Spre final, seniorul, privat de putere, cade pradă şantajului propriului său trecut, confuntat cu tânărul. Este o secvenţă superbă în care se arată cum minciunile pe care oamenii şi le spun în faţa propriilor conştiinţe se risipesc în faţa faptelor concrete. Apar ilustrate în film puterea negării şi puterea virtuţii. Şi apare şi limita fină dintre ele.

În film, apare clar cum cine are puterea aparentă o poate folosi pentru a face rău altuia. Voluntar sau involuntar. Numai că puterea este o forţă pe care continuăm să o deţinem numai atunci când o folosim cu discernământ.

Dacă vrei să testezi caracterul unui om, dă-i puterea şi urmăreşte-l ce face cu ea.

Orson Welles

Puterea care vine din negare, din frică, din control, este una care poate să fie mai intensă decât cea care vine din acceptare, din iubire şi din libertate, dar este mai puţin durabilă şi îl distruge pe cel ce o foloseşte. Din acest punct de vedere, filosofia din cele 7 filme ale seriei „Star Wars/Războiul Stelelor” este foarte valabilă şi demnă de luat aminte.

Ce se întâmplă celor care îşi pemit să ignore problemele care sunt inerente în viaţa lor? În mod inevitabil, ajung în poziţia lui Gavin Banek, care spune cu o faţă blocată: „I made a mistake.„, în cel mai periculos context din lume, pentru un avocat: în faţa judecătorului, la tribunal. Încă în momentul în care spune asta în film, nici măcar nu este la ÎNCEPUTUL CONŞTIENTIZĂRII NATURII greşelilor pe care le-a făcut. Există o diferenţă între a face curăţenie şi a băga mizeria sub covor.

Responsabilitatea pentru tot cea ce nu ne convine în propria viaţă aparţine fiecăruia.

Îi mulţumesc din suflet lui Dora, o cititoare a blogului, care mi-a amintit asta.

Dacă ţi-a plăuct acest articol, îţi recomand şi:

Spune-mi ce crezi despre moarte ca să-ţi spun cum îţi trăieşti viaţa…

Videoclipuri-inspiraţie (2)

Faptele bune şi ce spun ele


Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 125,887 afisari din 8 oct 2008
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: