16
Dec
08

Falsa gândire pozitivă

“Am evitat întotdeauna să mă gândesc la lucrurile care mă fac nefericită pentru ca să traiesc fiecare clipă gândind pozitiv”

Variaţie pe aceeaşi temă: “Eu am ştiut să aleg întotdeauna astfel încat să nu am parte de nefericire, ci să am parte de cât mai multe clipe frumoase”

  1. Mă întreb dacă nu cumva afirmi asta doar pentru că de obicei, atunci când ai observat că se manifestă aceste probleme în viaţa ta, ţi-a fost mai curând mult mai confortabil să ignori problemele reale atunci când se manifestau decât să încerci să le rezolvi, sau pentru că nu ai ştiut cum să le rezolvi, sau pentru că nu ţi-a convenit alegerea pe care erai conştientă că ar fi fost cazul să o faci.

  2. Ce te face să crezi că există vreo legătură reală între a ignora lucrurile care fac pe cineva nefericit, a trăi clipa şi a gândi pozitiv? Cum crezi că poate cineva să gândească pozitiv pornind de la ignorarea realităţii? Cum ar putea lucrurile care te fac cu adevărat nefericită să fie doar o chestiune de clipă?

  3. Poate că după educaţia pe care ţi-ai format-o tu, a fi fericită înseamnă a trăi fiecare clipă pozitiv, dar după educaţiile pe care alte popoare le practică, a fi fericit trăind clipa înseamnă să iei toate lucrurile aşa cum vin, cu cele plăcute şi cele neplăcute, nu luând doar cele plăcute şi ignorând cele neplăcute.

  4. Dacă aş fi în locul tău probabil că aş evita să gândesc acest lucru în fiecare clipă când vreau ca gândirea pozitivă să îmi aducă fericire.

  5. Nu ţi se pare asta un mod destul de nefericit de a trăi fericirea?

  6. A. Poate că a te gândi la lucrurile care te fac nefericită îţi aduce nefericire, dar oare pe termen lung nu este mai important să alegi acele lucruri care într-adevăr te asigură în fiecare clipă că nu trebuie să gândeşti pozitiv ca să te simţi pozitiv?

B. Vrei să spui că fiecare clipă este atât de fericită încât să merite să nu te gândeşti la fericirea ta pe termen lung?

7. Nu crezi că este mai fericit să foloseşti în a repara lucrurile care te fac nefericită decât să te minţi pe tine, astfel încât de fapt, să te poţi bucura de fiecare clipă fără să trebuiască să etichetezi realitatea pentru mai mult decât valoarea pe care o are?

8. Dacă vei continua să crezi că nefericirea este o chestiune de moment, atunci vei avea parte de o viaţă în care vei trăi fiecare clipă depunând efortul de a gândi pozitiv în loc să te bucuri de ceea ce ai. Lucrurile pe care ţi le doreşti pot fi obţinute investind acelaşi efort într-un alt fel. Nu ai fi interesată de modalităţi prin care să înveţi să faci aceasta?

9. Aici nu este vorba despre fericire sau gândire pozitivă, ci despre în ce măsură eşti în stare să percepi că ceea ce contează este dincolo de starea de moment. Iar când percepi ceea ce este dincolo de moment, a trăi clipa nu va mai fi un efort de alegere, ci va veni natural în urma stării pe care o ai fiind cine eşti cu adevărat şi având ce vrei, nu mergând după un set de tipare programate social şi astupând găurile care oricum se văd mai devreme sau mai târziu.

10.A. Atunci când vrei să dai cu var într-o încăpere în care este mucegai, nu te apuci să dai cu var imediat, mai întâi ştergi mucegaiul şi elimini cauza lui. Dacă dai cu var peste mucegai, în clipa aceea, acesta va ţine, dar peste, se va creea din nou mucegai.

10.B. Atunci când ieşi din casă şi iei maşina, te aştepţi ca aceasta să pornească. Dar asta se întâmplă numai dacă ai benzină. Ca să ai benzină, trebuie ca într-un moment să îţi lipseşti din plăcerea de a trăi clipa la volan şi nişte bani din portofel ca să fii sigură că poţi avea parte şi mai încolo de plăcerea de a conduce. De asemenea, să te aştepţi ca maşina să funcţioneze mereu fără revizii sau fără atenţia la defecţiuni, este ca şi cum ai cere să ai parte cât mai repede de o maşină care nu va mai funcţiona deloc. Şi atunci vei trăi clipa de a gândi pozitiv în timp ce mergi pe jos, cu autobuzul sau cu trenul. Dacă de fiecare dată când ai o defecţiune la maşină o ignori şi gândeşti pozitiv ignorând realitatea, s-ar putea ca într-una din clipele pe care le trăieşti să nu mai ajungi la destinaţie, ci în şanţ.

11. A evita să te gândeşti la lucrurile care te fac nefericită nu duce la pozitivismul de a trăi clipa, ci la dependenţa de iluzie, pe care alegi să o trăieşti fie singură, fie în colaborare cu ceilalţi.

12. Nu a evita să te gândeşti la lucrurile care te fac nefericită te ajută să trăieşti clipa, ci a şti cu adevărat ceea ce contează pentru tine care să te facă fericită în fiecare clipă şi să ştii cum să atragi (a atrage însemnă a munci, nu a forţa) acele lucruri în viaţa ta depunând şi efortul de a crea asta, în loc să te aştepţi ca doar prin puterea gândului ceea ce îţi doreşti să se materializeze din senin în viaţa ta lăsând lucrurile “să vină de la sine”.

13. Cât de multă gândire pozitivă măsurată în calorii trebuie să consumi de fiecare dată când eviţi să te gândeşti la ceva care te face nefericită pentru a fi sigură că trăieşti clipa?

14. Dacă asta într-adevăr funcţionează, atunci de ce ar mai avea nevoie Guvernul să elaboreze politici de remediere a situaţiilor care îii fac pe oameni nefericiţi? Nu ar fi mai simplu pur şi simplu să gândească pozitiv şi să trăiască clipa, inclusiv până în momentul în care ar fi demis?

15. A. Cum ai şti că a nu te gândi la lucrurile care te fac nefericită te împiedică de fapt să trăieşti clipa?

B. Cum ai şti că a nu te gândi la lucrurile care te fac nefericită este de fapt gândire negativă sau altă gândire decât una pozitivă?

C. Cum ai şti că a te gândi la lucrurile care te fac nefericită te ajută să trăieşti clipa cu pozitivism?

D. Cum ai şti că negândindu-te la lucrurile care te fac fericită reuşeşti să trăieşti clipa gândind pozitiv?

E. Cum ai şti că a te gândi la lucrurile care te fac nefericită duce în realitate la gândire negativă sau altă gândire decât una pozitivă?

F. Cum ai şti că negândindu-te la lucrurile care te fac fericită te împiedică de fapt să trăieşti clipa?

16. Înţeleg că intenţia ta pozitivă din spatele acestui mecanism este de a preveni nefericirea… Oare nu cumva este posibil mai degrabă ca această gândire să nu facă decât să adune lucrurile peste care îţi impui să treci cu vederea în fiecare clipă în care vrei cu adevărat să fii fericită?

Anunțuri

0 Responses to “Falsa gândire pozitivă”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 125,888 afisari din 8 oct 2008
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: