10
Mar
09

Diferenţa între egoism şi centrare pe sine

Care e deosebirea dintre centrare pe propriile interese şi egoism? D. nu o ştia. E de fapt diferenţa între singurătate şi sinergie.

"Solitude" Copyright (C) Roxana Enache

"Solitude" Copyright (C) Roxana Enache

„Good judgement comes from experience.

Experience comes from bad judgement.”

Centrarea pe sine poate însemna mai multe lucruri, fiecare la fel de valabile, în cadrul de referinţă din care alegem să le abordăm pe fiecare.

Centrarea pe sine poate însemna a şti ce anume contează pentru tine, ca persoană, la un moment dat, cu scopul de a-ţi îndeplini anumite necesităţi: emoţionale, sufleteşti, psihice, fizice / materiale etc. A şti ce vrei este o calitate. Această cunoaştere poate fi una profundă sau de suprafaţă. Modalitatea în care cineva foloseşte acest awareness este una la propria latitudine. Conştientizarea aduce responsabilitate. Aici apare limita între centrare pe sine şi egoism.

Este bine să ştii ce vrei. Este bine să ştii cum să obţii ce vrei. Este bine (?) să obţii ce vrei. „Toate sunt îngăduite, dar nu toate de folos”, scrie în Biblie. Ne învaţă ortodoxia, atunci când cerem ceva în rugăciune, şi nu este spre folosul nostru, să nu ne întristăm că nu primim, căci poate nici nu ne era hărăzit să avem parte.

"Vino" Copyright (C) Roxana Enache

"Vino" Copyright (C) Roxana Enache

Centrare pe sine mai poate însemna tendinţa de a exclude din atenţie situaţiile non-verbale în care cineva poate avea nevoie de ajutor, ceea ce poate duce la situaţii sociale interesante, cum sunt cele despre care am scris în „Respect Me, Respect You„.

„Centrare pe sine” e şi tendinţa de a nu reflecta nici o emoţie, nici o afişare exterioară a unor stări interioare, indiferent ce simte cineva, lucru care în psihologie mai este cunoscut şi sub forma de „alixitimie”.

Un alt lucru care se poate înţelege prin „centrare pe sine” este tendinţa de a vorbi foarte mult despre propria persoană, cu concentrare pe propriile experienţe şi cu abilităţi sau dorinţe reduse de a lua în considerare un subiect al interlocutorului.

Am veşti.

Nici una din formele de „centrare pe sine” de mai sus nu este egoism. Nu este egoism nici a şti ce vrei, nici să nu o ajuţi pe vecina când duce 7 cutii grele, nici să fii inexpresiv(ă), nici să vorbeşti doar despre tine. Că manifestarea acestora poate deranja… probabil, dar, atenţie!

Centrarea pe sine nu este egoism!

Să aflăm totuşi ce înseamnă egoismul.

Egoismul înseamnă a încerca să obţii ce vrei atunci când asta înseamnă a trece peste drepturile sau libertăţile altcuiva. Înseamnă să fii dispus(ă) să calci peste cadavre şi să nu te intereseze ce sau pe cine laşi în urmă, atâta vreme cât scopul este atins cu orice preţ. Egoism înseamnă să-ţi justifici interesele proprii şi să diminuezi sau să ignori complet interesele partenerului. Egoism înseamnă să continui într-un comportament prin care obţii ceva de preţ numai şi numai pentru propria persoană, dar care răneşte pe altcineva, după ce ai aflat aceasta.

Rolul sacrificiului în dragostea pentru cineva care manifestă un comportament egoist (în care se uită şi poate se pierde…) nu este pentru persoana iubită, ci pentru cel/cea care iubeşte !!!

Într-un anumit sens, chiar şi atunci când facem un gest „caritabil”, avem un beneficiu: ne simţim mai bine cu noi înşine. Este un lucru pe care îl facem pentru noi, oricât de dezinteresat ar părea în exterior sau l-am justifica faţă de alţii sau faţă chiar de propria persoană.

Înseamnă asta egoism?

Mai există o graniţă importantă de subliniat aici. În demersurile mele de a deveni „un iubit mai bun”, de a-mi corecta propriile greşeli, D. s-a grăbit să-mi arunce în ochi anumite lucruri: „sunt problemele tale!”, „dacă vrei să corectezi anumite lucruri la tine, îţi spun eu care sunt!”. În legatura cu lucrurile pe care le-am observat spre corectie, in relatia mea cu D., am scris in „Paiul si barna” si in „Lucurile care ne deranjeaza la altii„. O povata ortodoxa scrisa dupa Filocalie spune că „pe omul care se judecă singur nu îl mai judecă Dumnezeu”.

Dacă fiecare am fi atenţi la propriile greşeli, poate că lumea ar fi mai frumoasă.

Nu crezi?

"Shine Like a Star" Copyright (C) Roxana Enache

"Shine Like a Star" Copyright (C) Roxana Enache

La un moment dat, în filmul „Analyse This”, personajul naşului jucat de Robert DeNiro îi spune psihiatrului jucat de Billy Crystal că una e să îşi aducă el singur o critică, şi alta e să îi fie repetată de altcineva.

O metodă de a filtra informaţiile dintr-o perspectivă centrata pe sine este de a selecta din exterior doar acele lucruri care susţin în conţinut superioritatea propriilor interese faţă de a altora. Numai că anumite argumente, deşi în conţinut susţin aceasta, prin modul în care sunt alese si folsite, suţin mult mai multe decat centrare pe sine despre cel/cea care le alege si foloseste.

Egoismul este în directă legătură cu orgoliul, despre care am mai scris şi în “Vreau(!), fă-mi(!), dă-mi(!)” sau diferenţa între orgoliu şi dragoste .

Orgoliul este cel care împiedică sinele adevărat să se bucure de ceea ce merită cu iubire şi încearcă să obţină prin forţă, prin impunere, prin evitarea de a recunoaşte frica şi manifestă egoism în speranţa de a obţine ceea ce de fapt ar putea obţine prin expresia concisă a iubirii.

Într-o lume cu atâte feţe, cui îi mai pasă de sinele real?

Mai ales când este înconjurat de o masă de egouri?

"Me and You. Us." Copyright (C) Dora Sârghi

"Me and You. Us." Copyright (C) Dora Sârghi

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 125,887 afisari din 8 oct 2008
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: