11
Apr
09

Paşi ai inimii

Pornind de la comentariul postat la „Frică vs. iubire (a.k.a. Dragobetele lui D.)”, am început o discuţie de la care m-am ales cu acest text al lui Paul Ferrini, pe care l-am editat pentru blog. Cred că reprezintă o perspectivă frumoasă şi profundă asupra relaţiilor. Sper să vă placă şi vouă.

„Multi dintre voi cred ca relatiile îi vor face fericiti. Nimic nu e mai departe de adevar. Promisiunea împlinirii prin relatii este o farsa cruda. Veti descoperi acest lucru destul de curând.
Exista un singur mod prin care puteti gasi împlinire adevarata în viata si acesta este sa învatati sa va iubiti si sa va acceptati pe voi însiva. Având acest fundament, relatia înceteaza de a mai fi traumatizanta. Asta, poate, pentru ca nu se mai asteapta atât de mult de la ea. Când stii cum este „sa fii împreuna” cu tine însuti, nu mai e atât de dificil „sa fii împreuna” cu celalalt.

"In umbra" Copyright (c) Roxana Enache

„In umbra” Copyright (c) Roxana Enache

Dar daca viata ta este o îndepartare de sine, cum poti sa te astepti ca o relatie sa prinda radacini? Pur si simplu, nu e cu putinta. Tot ceea ce obtii este o înclestare de aripi pe un cer înnorat. în vremurile de acum, când se distruge structura familiei pe toate planurile, din ce în ce mai multi oameni se zbat sa nu le fuga pamântul de sub picioare. Ritmurile existentiale de acceptare si iubire au fost distruse. De-abia daca se mai gaseste un pic de încredere în inimile majoritatii oamenilor. Acest lucru se întâmpla, ori de câte ori moare ce e vechi si se naste ceva nou. Este o perioada de traume si tranzitie.
Recunoaste acest adevar. Nu cauta fericirea în afara ta, în vremuri foarte traumatizante. Ceea ce vei gasi, va fi mai mult decât te-ai asteptat. Durerea ta îti ajunge. Nu o exacerba, preluând suferinta celuilalt.
Daca vrei sa dansezi împreuna cu altcineva, fixeaza-ti mai întâi radacinile. învata sa-ti auzi îndrumarile interioare.
Dialogheaza cu copilul suferind dinauntrul tau. Aplica asupra ta iertarea si compasiunea. Fii în experienta ta si învata din ea. Fii deschis catre ceilalti, dar nu te abate din drum ca sa-i gasesti. Cei care stiu sa danseze vor veni în întâmpinarea ta. Nu va fi vorba de o lupta si, tara nici un efort, îti vei gasi companionul.
Relatiile nepotrivite exacerbeaza tiparele de abuzuri din trecut. Învatatura pe care o obtii din astfel de întâlniri este dureroasa. Se poate face si trebuie sa se faca o alegere mai buna. Dar, pentru ca aceasta alegere mai buna sa se faca, trebuie sa fii în stare sa ceri fara sovaire ceea ce vrei. Daca îl lasi pe celalalt sa dicteze termenii relatiei, sa nu fii surprins daca nu te vei simti respectat. Stii ce este bine pentru tine si ce nu. Spune de ce anume ai nevoie, rosteste adevarul si fii ferm în hotarârea de a te vindeca. Numai prin hotarârea de a te respecta si cinsti pe tine însuti, poti atrage un partener care vrea sa faca acelasi lucru.

"Happy" Copyright (c) Roxana Enache„Happy” Copyright (c) Roxana Enache

Acestea sunt adevaruri simple. Dar ele nu sunt practicate. Iarasi si iarasi, faci compromisuri, joci dupa cum îti cânta altii si te tradezi pe tine însuti/insati. Deja ar trebui sa te fi saturat de a repeta aceeasi lectie si de a-ti adânci ranile.
Îţi voi spune pe cât de clar pot: daca nu stii cum sa ai grija de tine însuti si daca nu vrei sa o faci, nimeni altcineva nu o sa aiba grija de tine. Lipsa ta de dragoste si de abnegatie fata de tine însuti atrage în câmpul tau vibrational oameni cu lectii similare. Atunci, pur si simplu, veti oglindi unul pentru celalalt acea lipsa de întelegere de sine si de devotament fata de propria persoana.
Devotamentul fata de altul este imposibil, fara ca mai întâi sa te devotezi tie însuti. Acesta este un lucru important. Cei care încearca sa actioneze într-un mod lipsit de dragoste de sine, pun caruta în fata boilor.
Mai întâi iubeste-te pe tine însuti – si apoi poti sa treci dincolo de aceasta. Ceea ce sugerez eu nu este egoism.
Cel iubit ia nastere o data cu devotamentul fata de sine. El sau ea se manifesta în afara, de îndata ce acest devotament este demn de încredere, în acel moment, devotamentul exterior si cel interior merg mâna în mâna.
Putini îl întâlnesc pe cel iubit în aceasta viata, deoarece putini au învatat sa se aprecieze si sa se cinsteasca pe ei înşisi si sa se vindece dinauntru în afara. Dar tu poti sa fii unul dintre acesti putini, daca vrei sa te dedici propriei tale vindecari.
Hotaraste-te sa o faci si cel iubit afla acest lucru. Fa un juramânt simplu: „jur ca în nici una dintre relatiile mele nu ma voi mai trada sau agresa pe mine însumi. Voi comunica în mod cinstit ceea ce gândesc si ceea ce simt. Cu compasiune fata de ceilalti, dar fara nici un fel de atasament fata de modul în care el sau ea îmi primesc comunicarea. Am convingerea ca, spunând adevarul si respectându-ma pe mine însumi, ma aflu în comuniune cu cel iubit. Nu voi mai încerca sa fac în asa fel încât „lucrurile sa mearga” în cadrul unei relatii, sacrificându-ma pe mine însumi, pentru a încerca sa îndeplinesc nevoile partenerului meu.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 125,888 afisari din 8 oct 2008
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: