V-aţi gândit cum a învins Gandhi administraţia britanică? A respins el răspunsurile primite? A negat el realitatea? Nu. Le-a acceptat, dar asta nu înseamnă că a renunţat. Întrebat spre sfârşitul vieţii care a fost lupta cea mai puternică purtată împotriva vreunui duşman a fost cea purtată împotriva sa însuşi. Una din modalităţile prin care Gandhi a controlat sistemul şi a câştigat respectul a fost să privească dincolo de sistem şi să se accepte pe sine.
Despre asta am mai scris în „I shall not bend or break…” Dar nu am scris despre ce anume trebuie să se afle în convingeri pentru a reuşi aceasta. Mai jos, redau câteva pasaje ce reflectă principiul despre care scriu.
„Arta păcii este principiul non-rezistenţei şi tocmai din această cauză ea este victorioasă încă de la început. Cei care au intenţii rele sau gânduri certăreţe sunt instantaneu înfrânţi. Arta Păcii este invincibilă deoarece ea nu se lupăt cu nimic. Nu există întreceri în Arta Păcii. Un adevărat luptător este invincibil deoarece el nu se întrece cu nimeni şi nimic. A învinge înseamnă să biruieşti spiritul certăreţ pe careîl găzduieşti în tine.”
Morihei Ueshiba – „Arta Păcii”
„Realitatea este ca fiecare este unic, fiecare are o anumita individualitate.
Trebuie sa renuntam, pur si simplu la ideile noastre despre „cum a trebui oamenii sa fie”; ele trebuie inlocuite cu ideea ca, indiferent cum ar fi oamenii, ei sunt frumosi.
Nimeni nu este superior, nimeni nu este inferior si nu exista nici persoane egale intre ele. Fiecare este unic.
Egalitatea este din punct de vedere psihologic o aberatie. Nu toti oamenii pot fi Albert Einstein sau Rabindranath Tagore. Insa aceasta nu inseamna ca R.T. este superior pentru ca tu nu poti fi asemenea lui.
Nici el nu poate fi ca tine.” (Cuvinte de la un om înţelept, sursa necunoscută)
Fiecare persoană este minunată, frumoasă şi unică aşa cum este.
PS: Citeşte şi „Identitate şi comportament„
4 Răspunsuri to “To accept thyself”