02
iul.
09

Cum să fii sigur pe tine fără să fii arogant

Dacă scriam în mai în „Femeia, pe un piedestal ? (articolul cel mai citit de pe blog, cu aproape 1000 de vizualizări unice) şi în iunie în „Replici proaste, ţigări şi un documentar monumental” (cel mai citit articol din luna iunie şi cel mai comentat dintre toate) ca răspuns la lista replicilor de agăţat de pe yuppy.ro pentru femei că una din poziţionările greşite faţă de o femeie este cea de a o pune pe un piedestal (cea ce mi s-a reproşat de către vreo 2-3 persoane că fac prin acest blog, ceea ce nu consider adevărat), atunci aş vrea să menţionez că un alt pol este cel al atitudinii arogante, misogine, faţă de femei, mai mult decât tratarea lor ca pe simple obiecte despre care vorbeam.

Este vorba despre trecerea de le extrema poziţionare a bărbatului în raport cu femeia de la „tu eşti o zeiţă„, la extrema „eu sunt un zeu„. Desigur, aceasta poate fi o modalitate destul de bună pentru a da peste nas orgoliului unei femei sau pentru a testa dacă se raportează la o asemenea abordare, cu riscul de a primi o palmă sau un pahar de apă în faţă.

"White Shoe" Copyright (C) Roxana Enache & Adina Florentina Toma Model: Adina Florentina Toma

"White Shoe" Copyright (C) Roxana Enache & Adina Florentina Toma Model: Adina Florentina Toma

Ce se întâmplă este că de fapt o asemenea atitudine extremă trădează în realitate o extremă nesiguranţă în propria persoană, şi lipsa disponibilităţii emoţionale pentru deschidere. Mă uit la un prieten şi o prietenă de-a mea, care au avut tatonări în direcţia de a avea o relaţie. Ea are fiţe, iar el o trimite la plimbare într-un mod bădăran, în loc să recunoască de fapt că nu ştie cum să se raporteze comportamental la fiţele ei. Bineînţeles că el se simte nemulţumit, iar ea rănită.

Ceea ce se poate face în schimb este să ai o atitudine jucăuşă şi corectă în acelaşi timp în ceea ce ţine de comunicarea propriei persoane ca identitate şi a propriilor aşteptări şi necesităţi.

Am să vă dau un exemplu memorabil din timpul relaţiei mele cu D. (istorioara seamănă cu „Umbrela„). La un moment dat, D. s-a gândit că pe la vreo 30 de ani ar fi mişto să aibă şi ea o diplomă de master, că tot îl bătea la cap pe A. să de ce nu vrea şi el mai mult de la viaţă (adică, de ce nu vrea şi el să-i ofere EI mai mult?) şi s-a apucat să îşi redacteze o scrisoare de intenţie. Desigur… în ultima zi în care se puteau face înscrierile. Pentru complicata operaţiune a înscrierii la master (duci un dosar cu câteva acte personale, plăteşti o taxă), ea şi-a luat o zi liberă de la birou. 🙂

Mă sună dimineaţa. Eu eram în drum către biroul unui partener de afaceri. Când ajunsesem la uşă, încă aveam telefonul la ureche, explicându-i lui D., după ce terminase o facultate de administraţie publică de 4 ani şi lucra în comunicare focusată de alţi 4, cum să redacteze o scrisoare de intenţie. Faza destul de funny e că atunci când am ajuns la uşă, am constatat că şi partenerul meu de afaceri a deschis uşa cu mobilul la ureche. Diferenţa era că telefonul acela lui îi aducea bani, iar telefonul meu îmi crea nervi.

În fine, nici nu apuc eu bine să plec de la biroul respectiv şi mă sună D. din nou. Cică nu-i merge imprimanta. Şi e în criză de timp. Iar A. e la serviciu, din nefericire nu poate alerga să îi listeze ei preţioasa scrisoare de intenţie.

Eu eram în centrul oraşului, cu treabă, iar ea îmi spune că nu ştie să meargă la un centru de multiplicări, pentru că nu a mai folosit niciodată aşa ceva.

Când am auzit asta, mi-a încremenit puţin faţa şi am rămas cam blocat…

întrebându-mă pe ce planetă a trăit fiinţa asta până acum.

Vis_al_evadarii_by_omlette_du_fromage

Vis al evadării” Copyright (C) Lorena Lazăr

„Aşa… ŞI ???”

Ceea ce se aştepta ea era ca eu să lăs tot ceea ce făceam, să alerg până la marginea oraşului în fundătura de cartier în care stă ea, să iau fişierul respectiv (deşi stau într-o zonă semicentrală, atunci de câteva zile mă mutasem, nu aveam acces la internet şi nici nu despachetasem imprimanta – în loc să mă ajute, D. fusese ocupată să meargă cu A. la concertul Bryan Adams), să îl listez şi să i-l aduc (eventual poate pe o tavă de aur) ca ea să nu se obosească prea tare să-şi găsească soluţii la propriile probleme.

Asta intră la capitolul „lucruri dureroase pe care le descoperi despre persoana pe care o iubeşti”. Ceea ce a înţeles D. din această situaţie este faptul că mă respect suficient încât să nu fiu o cârpă de şters picioarele. Şi că data viitoare să-şi găsească un alt go-getter. Şi am reuşit să-i comunic asta fără să o insult.

Unii bărbaţi acţionează preventiv în legătură cu asemenea situaţii, sau din cauza faptului că au fost răniţi de situaţii asemănătoare. Soluţia în această situaţie este să respecţi persoana şi să respingi comportamentul, în loc de a arăta „muşchii” persoanei printr-un comportament impunător, invaziv, fără a stabili un minim de conexiune.

La categoria asta intră mai multe tipuri de replici…

Replici spuse prea devreme de un bărbat înainte să se fi creat o conexiune

 • Sun-o pe mama ta si spune-i ca nu vii acasa in seara asta.

 • Scuza-ma, dar cred ca imi datorezi o bautura. Stii, cand te-am vazut, am varsat-o imediat pe a mea. Eu sunt..

 • Esti ocupata diseara la 3:00 AM?

Replici care trădează o încredere prea mare în sine
As putea sa te imbat si sa profit de tine, dar stiu ca nu e corect. Asadar, ce-ar fi sa-mi iei ceva de baut, sa ma imbeti si sa profiti tu de mine?
Am venit mai aproape de tine. Care iti sunt celelalte doua dorinte?
Ceasul meu magic spune ca nu ai pantalonii pe tine. Ah nu? Cred ca e cu o ora inainte…

Bond. James Bond.

Crezi in dragoste la prima vedere sau trebuie sa mai trec de cateva ori pe langa tine?

„Tu: Ce iti place sa mananci dimineata? Ea: De ce? Tu: Ca sa stiu ce iti gatesc maine dimineata.”

Singurul lucru pe care ochii tau nu mi l-au spus este numele tau.
Fii diferita! Spune da!

Buna. Lucrez la pagini aurii. Cum se face ca am toate numerele dar al tau lipseste?

Iar următoarele sunt poziţionate clar spre o iniţiativă asupra căreia nu mai există îndoială…

Replici grosolane, obraznice, care implică faptul că femeia din faţă ar fi o curvă, replici  care merită un pahar de apă în faţă sau palme
1. Ce picioare frumoase. La ce ora se deschid?
2. Buna, vrei sa vezi ce tavan frumos am acasa?
3. Ai ceva italian in tine? Nu vrei sa ai?
4. Ai cumva o oglinda in buzunar? Ma vad pe mine in pantalonii tai..
5. Buna, am un prezervativ si din pacate expira peste doua ore. Ce zici, profitam de el?
6. Hey draguto, hai sa facem mai multi copii decat putem hrani..
7. Crezi in sexul la prima intalnire?
8. „Micutza … si deja cu „gemeni” asa mari?”

şi, in fine… Replici bădăran de arogante
Hey draga, stii ce? Esti chiar norocoasa azi. Dintre toate fetele de aici, am ales sa vorbesc cu tine..
Stii, daca as fii tu, as face sex cu mine.

Acum… problema de fundal nu sunt replicile în sine, pentru că oricare din astea ar avea credibilitate în unele filme: dacă de exemplu cineva cu aerul lui Daniel Craig sau Pierce Brosnan ar folosi replica „Bond. James Bond.” ar avea credibilitate, ar avea convergenţă, congruenţă. Dar în realitate, se încearcă vânzarea unei imagini diferite de identitate. Numai că în realitate (probabil că v-aţi dat seama…), bărbaţii nu prea sunt James Bond… iar femeile nu prea sunt Bond-women, iar dacă aţi mai observat de asemenea, James Bond ştie cum să trateze femeile, chiar şi atunci când foloseşte replici „tari” – replicile tari nu sunt tari în sine, ci pentru că le spune James Bond.

So… if you’re not James Bond, you’d better look for some other pick up line to represent you better!

Sau, mă rog, a doua cea mai bună variantă este demonstrată de Rupert Everett în finalul filmului „My Best Friend’s Wedding” (1997, R. P.J.Hogan)… dacă puteţi să folosiţi stilul acesta… mult succes! (Dar dacă vă prinde acest stil, înseamnă că acest articol s-ar putea să nu aducă cine ştie ce informaţie…)

PS: Ieri numărul persoanelor de pe lista de ignore în messenger s-a mărit la 36 cu ID-ul lui C. J. , cea împreună cu care am scris articolul „Controlul asupra sexului„, publicat de asemenea pe garbo.ro. Pentru obrăznicie şi tupeu. If you want, you may leave your print… (cu dedicaţie specială)


3 Răspunsuri to “Cum să fii sigur pe tine fără să fii arogant”


 1. 1 chrispg77
  03/07/2009 la 6:36 AM

  🙂 mi-a placut. si totusi e greu sa faci totul pentru persoana iubita, fara ca aceasta sa te considere „carpa de sters” sau „pelerina de zile rele”. iar legat de YM, e interesant sa faci cate o curatenie din cand in cand. ultima data cand am facut-o, m-am simtit eliberata de orice efecte negative aveau acele persoane in viata mea. o zi buna;)

 2. 2 myimperfectblog
  31/08/2010 la 4:49 AM

  NOTA: That’s her gay best friend who came to cheer her up ;;)


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Tradu


%d blogeri au apreciat: