14
Oct
11

Ce îţi lipseşte

[Notă: Destinatarul nu este D., ci altă „dragă” a mea mai veche, de pe vremea când iluziile erau mai colorate, iar speranţele păreau mai aproape]

Draga mea, îţi scriu această scrisoare ca o mărturie. Sunt convins că îţi vei aduce aminte de ea într-un moment prielnic.

Acum eşti tânără şi eşti dorită, iar asta este normal. Băieţii şi bărbaţii vor să se culce cu tine nu doar pentru că şi-ar dori să îşi răsfire cu tandreţe degetele asupra tâmplelor tale, ci mai curând pentru că ai crescut într-o societate în care femeia este produs de consum. Pentru asta nu ai vreun merit special, ci numai ceea ce ţi-a oferit Dumnezeu.

Cei care se uită la tine şi te cunosc pot observa cu uşurinţă că ai o inteligenţă ascuţită, un spirit ludic care îţi antrenează creativitatea, o inimă generoasă şi săritoare, o corectitudine şi o dorinţă admirabilă de a face dreptate, o capacitate de a munci şi de a investi efort cu greu de regăsit în timpurile moderne, o pasiune pentru munca pe care o faci şi o inimă veselă care ştie să negocieze tranşant realitatea şi cu speranţă. Sinceritatea ta este dezarmantă.

Dar nimic din toate acestea nu îţi foloseşte, pe termen lung, fără înţelepciune. Iar tu, draga mea, cu întreg mirobolantul şir de calităţi, nu o ai pe aceasta.

Înţelepciunea se măsoară cu răbdarea pe care o ceri de la ceilalţi, cu dragostea pe care vrei să o primeşti de la alesul tău, cu chibzuinţa dreptăţii pe care vrei s-o aduci prin deciziile tale, prin atenţia pe care o acorzi unei responsabilităţi morale pe care o ai în faţa puterii care urmează să îţi fie dată.

Dragostea în lipsa răbdării nu durează. Dragostea nu se măsoară cu responsabilitatea, ci este supusă de către aceasta, dacă doreşte să vieze. Dragostea se oferă cu dreptate, dacă nu doreşti să îi întinezi valoarea. Cine te-ar dori o viaţă aproape, fără înţelepciune? Ce bărbat şi-ar dori, cu bună ştiinţă, alături de el, o femeie neînţeleaptă? Căci tinereţea şi veselia se ofilesc, dacă nu se păstrează în inimă, iar proba lor este cu adevărat timpul.

Un adevăr inconvenabil la care probabil nu te gândeşti prea mult este acela că vei muri. Nu reuşeşti să ştii prea sigur ce va fi după aceasta, dar logic ar fi, în virtutea unui sistem în care corectitudinea, dreptatea şi responsabilitatea sunt preţuite – cel puţin declarativ, ca acestea să se prelungească şi în viaţa de Apoi.

Desigur, în societatea contemporană, pare atât de uşor de observat cum pare a fi un sistem de reguli pentru cei bogaţi şi puternici, şi alt sistem de reguli pentru cei săraci şi mulţi. Şi atunci ne mai întrebăm, care mai este sensul de a asculta de reguli, dacă ele oricum se aplică arbitrar? Poate pentru că este în natura noastră de fiinţe umane să fim drepţi, corecţi şi cinstiţi, şi avem nevoie din când în când ca cineva să ne aducă pe făgaşul cel bun atunci când violăm aceste legi – oare nu este la fel ceea ce face Dumnezeu cu noi atunci când păcătuim?

Sensul dragostei în societatea occidentală pare să fie o relaţie sentimentală, care musai trebuie să includă şi sex, ca să fie „sănătoasă”, opţional o căsătorie. Copiii primesc dreptul la viaţă eventual dacă reuşesc să se nască.

În această ordine de idei, o iubire exprimată în afara acestor canoane pare să se încadreze în sfere inexplicabile: poate să fie dubitabilă, minimizată, ignorată, raţionalizată, în speranţa poate că va dispărea.

Într-o lume parcă tot mai lipsită de Dumnezeu, pare normal să adori fiinţa iubită, să o urci în slăvi pentru toate calităţile care o fac mai specială, mai unică şi mai cu „vino-ncoa”, numai că asta nu are absolut nici o legătură cu dragostea aceea care durează.

„A iubi pe cineva înseamnă să-l vezi pe acel om aşa cum Dumnezeu l-a intenţionat.” F.M. Dostoievski

În timp ce pot exista anumite dispute cu privire la calităţile specifice unde voia omului s-ar putea confrunta cu voia Domnului (spre exemplu, rolurile „amantă focoasă” nu prea se pupă cu „mamă grijulie”), cu siguranţă că atât pentru Dumnezeu, cât şi pentru om, această virtute specială, înţelepciunea, este una importantă.

Iar uitându-mă în a ta inimă rea, întunecată şi mică, tocmai pentru că te iubesc, îţi atrag atenţia că îţi lipseşte înţelepciunea. Stai liniştită, dacă nu i-ai simţit lipsa până acum nu e o pagubă. Doar o notificare.

Iar atunci când încerci să faci ceva care nu-ţi reuşeşte, dă-ţi singură câteva palme (pentru că nu voi putea fi cu tine să ţi le dau eu) şi adu-ţi aminte că s-ar putea să existe o explicaţie inconvenabilă şi insignifiantă pentru aceasta. Nu, nu e faptul că nu ai înţelepciunea, ci faptul că nici măcar nu ai căutat-o. Poate pentru că nu ştiai că trebuia să o cauţi. Poate nu ţi-a spus nimeni. Într-o lume atât de neînţeleaptă, nu este de mirare.

Acum că ţi-am scuturat piedestalul pe care te-ai înfipt cu banal şi logic plictis (întrucât puţini par să observe că nu ai ce căuta pe el), îţi aduc aminte că de fapt, fiecare din noi va rămâne cu roadele a ceea ce a sădit. Iar dacă eu am greşit în ceea ce am scris, atunci eu voi culege roadele aroganţei mele sfruntate, iar tu, pe ale dragostei. Asta presupunând că ne învrednicim din ceea ce dăruim, iar nu din ceea ce primim.

Te iubesc pentru cine eşti cu calităţile tale şi, tocmai ca să trăiesc în realitate şi nu cu vreo himeră, sunt şi cel mai aspru critic al tău. Însă ţine minte că în toată această iubire, în cele din urmă, nu te-am ales. Iar astfel, te-am câştigat.

Pentru acei bărbaţi care citesc acest post, dacă veţi înţelege ce am scris aici în profunzime, veţi observa că ilustrează fundamental approach-ul pe care fiecare bărbat consider că ar trebui să îl aibă, faţă de femeia pe care o iubeşte şi alături de care i-ar place să rămână… if and only if…

PS: Dragostea de sine nu e condiţionată. Dragostea celorlalţi, în schimb, da…

Anunțuri

1 Response to “Ce îţi lipseşte”


  1. 21/10/2011 la 10:23 PM

    big like ! si daca sunt din inima, aceasta ‘ d ‘ ar trebui sa se simta norocoasa pt ca are/a avut pe cineva care o iubeste/a iubit-o asa !


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 125,887 afisari din 8 oct 2008
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: