20
Noi
11

Despre cum să te rogi

Dacă te rogi, fă-o cu seriozitate şi cu intenţie!

Îţi pui mobilul pe silenţios, te retragi undeva unde nu te deranjează nimeni,  îţi iei un moment de reculegere, te orientezi spre răsărit, te aşezi în genunchi (doar în perioada de 40 de zile după Paşte se stă în picioare), îţi faci semnul Sfintei Cruci şi te gândeşti la cuvintele rugăciunii pe care o spui sau o citeşti. Dacă nu ştii rugăciunea bine pe de rost, e mai bine să o ai în faţă decât să te bâlbâi sau să o stâlceşti. Când vorbeşti cu Dumnezeu, e un exerciţiu de trăire, nu un examen de memorie. Dacă mintea îţi aleargă în alte părţi, este bine să faci nişte metanii mai întâi (mai puţin sâmbăta, duminica şi în cele 40 de zile după Paşti) sau să rosteşti rugăciunea inimii: „Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul / oasa”, dar niciodată nu te întorci asupra porţiunilor la care nu ai acordat atenţie!

Este indicat să aprinzi lumânare, candelă şi tămâie (tămâia se aprinde cu cărbune, care se cumpără de la pangarul bisericii). Lumânările nu spune nimeni că trebuie să le iei de la biserică, de obicei te costă de te rup – e OK să le iei şi din piaţă, NUMAI ŞI NUMAI DACĂ sunt într-o cutie, sigilate. Oricum, lumânările ce însoţesc pomelnicul care se dă la Liturghie se dau şi cu o sumă de bani – între 1 şi 5 lei, de obicei.

Înainte de slujba dintr-o sărbătoare sau de duminica, citeşte din Biblie pasajele din Sfânt Scriptură care se vor citi în Biserică şi, cel mai bine, despre semnificaţia sărbătorii – pe care o poţi afla în mai toate calendarele creştin-ortodoxe on-line şi pe bloguri ortodoxe. În România, slujba Liturghiei ortodoxe începe în zi de sărbătoare pe la 9-9.30, dar utrenia începe de la 8. Este bine să fii prezent(ă) şi la slujba utreniei, pentru că te ajută să te concentrezi mai bine şi să întri în atfmosfera de cult bisericesc. Este important ca gândsurile tale să fie alungat. Cel mai recomandat este chiar să nu îţi iei deloc telefonul la tine. Oricum, dacă te caută cineva în intervalul respectiv, nu îi vei răspunde!

Dacă vrei să pui un pomelnic separat pentru cei atei, eretici, schismatici, sectari, ecumenişti sau care vieţuiesc făţiş împotriva ortodoxiei, acesta se pune musai chiar la începutul utreniei, înainte de citirea la Pslatire, iar pe pomelnic nu vei scrie „vii”, nici „robii lui Dumnezeu”, ci „pentru întărirea întru dreapta credinţă”.

Pomelnicele pentru vii şi pentru morţi pot să conţină un număr variabil de persoane, dar o limită uzuală ar fi până la 20 de nume, din câte am observat. Dacă poţi să le aduci tehnoredactate, nici nu ştii cât se va bucura preotul – sunt mai uţor de citit şi ocupă un spaţiu mai organizat. Începi la pomelnicul viilor mai întâi cu preotul care te-a botezat, apoi preotul care te-a cununat, apoi preotul la care te spovedeşti. Apoi urmează rudele şi apropiaţii. La final, la vii, te treci pe tine. La morţi, treci mai întâi preoţii.

Dacă ai dezlegare de la duhovnic să citeşti Pslatirea acasă, este bine să insişti pe a spune formula completă pentru rugăciunea inimii şi să faci cât mai multe metanii, te vor ajuta să te concentrezi mai bine la sensurile profunde ale cuvintelor. Psaltirea citită zilnic aduce linişte şi nădejde sufletului.

Citeşte Biblia cât mai des. Citeşte cel puţin în duminici şi în zile de sărbătoare mai mult decât afli la Biserică. Fiecare creştin e dator să citească în timpul vieţii toată Biblia măcar o dată – caută ediţia sinodală îngrijită de Bartolomeu Anania, 2001 – are peste 8000 de note explicative de subsol. Citeşte apoi cele 12 filocalii, traduse de părintele preot Dumitru Stăniloaie, cel mai mare teolog al sec. al XX-lea. Începe cu Filocalia 9, apoi continuă cu: 1, 2, 6 şi apoi cere sfatul părintelui duhovnic, care în funcţie de sporul tău duhovnicesc va şti ce s-ţi recomande pentru a citi mai departe.

Fă Acatistul Sfântului Duh măcar o dată în săptămână.

Citeşte acatistele sfinţilor importanţi în zilele în care sunt prăznuiţi. Există cel puţin vreo 80 de sfinţi importanţi ale căror acatiste de peste an le găseşti în acatistiere şi pe internet.

Dă cu agheazmă prin casă în fiecare zi de întâi a lunii. Agheazma mică se ia de la orice biserică ortodoxă şi se poate înmulţi cu apă. Se ia dimineaţa pe nemâncate, după ce îţi faci toaleta şi după ce ai luat anafură.

Anunțuri

5 Responses to “Despre cum să te rogi”


 1. 14/02/2012 la 8:40 PM

  Cand nu exercitam o munca ce necesita intelectul-cand mergem pe strada , inainte de a adormi , cand trebaluim prin casa- este de preferat ca in loc a ne gandi la nimicuri sa rostim in sinea noastra „Doamne İisuse te iubesc” sau ” Singurul care protejeaza şi are mila e Domnul” .De cel care rosteşte numele Domnului cel rau nu se poate apropria .Nu in forma rugaciunii caci rugaciunea poate fi compusa numai din trei cuvinte nu in aceasta sta puterea ei ci mai ales in starea sufleteasca in care se afla cel care se roaga Daca ne rugam din toata inima Domnul va veni in inima noastra Multa lume se roaga nu pentru a cere ceva ci pentru a-şi marturisi dragostea fata de Dumnezeu ,pentru a trai aceasta fericire , acele momente in care inima omului devine una cu Domnul .

 2. 2 dindragostepentrud
  15/02/2012 la 12:43 PM

  Un exercitiu bun este sa spui/gandesti rugaciunea mintii pe inspiratie/expiratie:
  „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu” – inspiratie
  „miluieste-ma pe mine pacatoasa” – expiratie

 3. 15/02/2012 la 3:47 PM

  Voi incerca .Nu sunt musulmanca (in totala cunoştinta de cauza- am studiat atat Coranul cat şi Haditleri observand contradictii dar şi versete valabile tinand cont ca aceste texte s-au inspirat din carti precum Tora ,Tanac, Talmud etc. ) şi totuşi, cel putin in ceea ce ma priveşte , formula mai eficienta decat „Bismillahirahmanirahim” nu cunosc ( se poate traduce şi prin ” Singurul care protejeaza şi are mila e Domnul” sau „İn numele Domnului care protejeaza şi are mila”). De asemenea e bine sa ne uitam in jur şi sa multumim pentru absolut orice ( vom avea spor) .

 4. 15/02/2013 la 4:36 AM

  am si eu o problema…de cate ori mi se intampla ceva frumos imi vine sa ma rog sau sa ma uit la icoane…dar ma rog mult….repet si de multe ori aceleasi rugaciuni de frica sa nu uit vreun cuvant sau pe cineva pentru care nu m-am rugat….de exemplu ma rog pentru ca am ajuns cu bine acasa….si dupaia de frica spun alte rugaciuni pe care le rept de fiecare data cand vreau sa ii multumesc bunului Dumnezeu….si nu mai pot sa ma bucur de o anumita chestie daca nu fac o rugaciune…si vreau sa fac decat o simpla rugaciune de multumire si dupaia tot la fel ma rog despre altceva….poate cineva sa imi spuna ce sa fac….imi este frica sa ma mai rog pentru ca ma simt asa cum ar veni vinovat…dak nu spun de fiecare data cand i-i multumesc bunului dumnezeu si rugaciuniile celalalte…Astept un raspuns. Multumesc mult!


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

 • 125,888 afisari din 8 oct 2008
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: