05
nov.
11

Filme care te ajută ca femeie să te înţelegi mai bine (2)

Continui de aici topul celor filmelor pe care vi le recomand.

6. Nothing Personal (2009)

Alături de Kôhî Jikô, unul din cele mai reuşite filme despre evitarea comunicării şi efectele acesteia în relaţiile interumane. Filmul este greu, în toate sensurile posibile: filosofic, dramatic, tragic. Stilul minimalist se pretează subiectului, iar capodopera străluceşte în porţiunile de tăcere. Cinematografia este absolut încântătoare. Musai de revăzut la cinema, cu proxima ocazie. Scenografia, parcă desprinsă dintr-un film de Tarkovski, lasă loc pentru desfăşurarea unei meditaţii asupra sensului vieţii. 11 premii internaţionale.

7. Kôhî Jikô / Café Lumière (2003)

Nominalizat pentru Leul de Aur la Veneţia, acest film taiwanez filmat în Tokyo este un tribut regizorului japonez Yasujirô Ozu. Un film despre viaţă, şi despre dramele mute ale non-comunicării între generaţii. Personajul este suprins într-o instanţă a vieţii, parcă fotografiat de la distanţă. Ca şi la Peter Weir, ca şi la copilul teribil al cinematografie suedeze – Ruben Östlund (cu al său Play pe care l-am recomandat aici), camera se constituie într-un martor al evenimentelor (sau non-evenimentelor) dramatice. Filmul are un ritm propriu, iar o revizionare este un must. Ca şi celelalte filme din listă, solicită concentrare şi analiză, pentru a pătrunde bogăţia de sensuri exprimată în imagini.

8. The Accused (1988)

Primul film pentru care Jodie Foster a luat premiul Oscar pentru interpretare feminină. Povestea pleacă de la incidentul inspirat de realitate al unui viol multiplu într-un bar american, şi procesele la care a dat naştere incidentul. Din punct de vedere psihologic, surprinde excelent starea şi emoţiile unei asemenea poveşti. Problematica morală care se ridică este excelentă: cât de vinovaţi sunt cei care permit un rău să se întâmple, neintervenind? Un film pedagogic, dar grav, succint scris şi excelent jucat. Şi, mai ales, un film despre puterea interioară a femeii, etică, justiţie şi apărarea drepturilor.

9. Barfuss (2004)

Premisa acestui film este trăznită, dar reuşită: un playboy cu orgolii pleacă la nunta fratelui său vitreg însoţit de o tânără evadată dintr-un ospiciu de boli mintale, care păşeşte desculţă în civilizaţie pentru prima oară. Parte road-movie, parte comedie, parte love story, povestea este cel puţin neobişnuită şi la limita credibilităţi. Cu toate acestea, actorii o fac nu doar credibilă, ci o transformă într-o aventură cinematografică memorabilă cu întorsături neaşteptate. Acesta este un film pe care vei iubi să-l iubeşti, chiar dacă eşti într-una din acele zile negre în care pare că viaţa şi dragostea nu au sens.

10. The Owl and the Pussycat (1970)

Scris de Buck Henry, unul din cei mai buni scenarişti americani, autorul celebrelor Catch-22 şi The Graduate (ambele în regia lui Mike Nichols). Bazat pe o piesă celebră pentru Broadway. Barbra Streisand a câştigat Globul de Aur pentru acest rol. Ce să mai spun? Că este o excelentă comedie în avangardă, o poveste cu tâlc din care oricine poate învăţa despre dragoste? Sau că personajele trăznite vor reuşi cu siguranţă, din nou şi din nou, să vă aducă zâmbetul pe buze.

Poţi vizualiza întreg filmul pe You Tube, pornind de aici.

Menţiune: The Private Lives of Pippa Lee (2009)

Una din actriţele mele preferate, Robin Wright Penn, joacă un rol excelent în această felie de viaţă inspirată din realitate. Personajul ei: o femeie care şi-a transformat viaţa şi acum se află la o nouă răscruce de drumuri. Populat cu vedete, filmul îşi regăseşte esenţa în stilul subiectiv al naraţiunii şi mai puţin în aglomerarea de roluri secundare. Nu tocmai o capodoperă, l-am adăugat pentru a

Aştept recomandările voastre! Vizionare plăcută!


0 Răspunsuri to “Filme care te ajută ca femeie să te înţelegi mai bine (2)”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Tradu


%d blogeri au apreciat: